Aandachtspunten bij de aanschaf van een rollator

Rollators worden in tal van verschillende soorten, modellen en formaten aangeboden. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om een geschikte rollator te vinden. Waarop moet je letten bij de aanschaf van een rollator? Hoe kun je verschillende modellen met elkaar vergelijken? Enzovoorts. In dit artikel zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje. Het maakt het makkelijker om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van dit hulpmiddel. Een rollator helpt je veilig over straat te gaan, wanneer je bijvoorbeeld slecht ter been bent of vermoeid raakt.  

rollator

Diverse modellen van een rollator vergelijken 

Een rollator wordt in verschillende modellen aangeboden. Kies bijvoorbeeld tussen een vast model en een opvouwbare rollator. Bij een opvouwbare rollator heb je de keuze uit een standaardmodel en een kruisframe. In dit laatste model komen de zijwielen naar elkaar toe. Het voordeel van dit model is dat de rollator doorgaans makkelijker in elkaar te vouwen is. Handig wanneer je hulpmiddel snel mee wilt kunnen nemen in de bus of trein! Ook bestaat er een verschil tussen een rollator voor buiten en een model voor in huis. In het eerste geval wordt het model bijvoorbeeld van een mandje of een haakje voorzien, zodat je een tas mee kunt nemen.  

rollator

Rollators met een zitje aanschaffen 

Wanneer je regelmatig langere stukken met de rollator wilt kunnen lopen, is het verstandig om voor een rollator met zitje te kiezen. Door het hulpmiddel tijdelijk op de handrem te zetten, kun je uitrusten zonder bang te hoeven zijn dat de rollator onder je weg glijdt. Wel zo veilig! Een dergelijk hulpmiddel hoeft helemaal niet zwaar te zijn. Wist je dat de rollators soms niet meer wegen dan 5 kilogram? Deze rollators zijn echter niet minder stevig dan de zwaardere modellen van enkele jaren terug.