3 december 2021

Het dragen van mondkapjes of mondmaskers is in openbare ruimtes verplicht

2 min read
24 uur zorg

Het RIVM heeft voor medewerkers in de zorg richtlijnen opgesteld voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, brillen en handschoenen. Maar ook is het dragen van een mondkapje in alle openbare en overdekte ruimten sinds 1 december 2020 verplicht. Dat geldt ook in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contact beroepen. Er zijn meerdere soorten mondkapjes of mondmaskers;

·         FFP1. Dit zijn de wegwerp mondkapjes én de wasbare mondkapjes en worden gedragen ter bescherming tegen grote druppels. Deze grote druppels blijven minder lang in de lucht hangen. 

·         FFP2. Dit masker wordt gedragen wanneer kleine druppels vrij kunnen komen. Deze kleine druppels kunnen iemand op grotere afstand besmetten. Deze druppels ontstaan bij iemand die griep of tbc heeft.

·         FFP3. Dit masker wordt gedragen tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten en cliënten met COVID-19

·         Type I, II en IIR. Dit zijn chirurgische mondmaskers en niet geschikt om te gebruiken als ademhalingsbeschermingsmasker.

Mondmaskers of mondkapjes voor iedereen

Iedereen kan een niet medisch mondmasker of mondkapje dragen. Deze mondmaskers (mondkapjes) hebben géén officiële aanduiding zoals bijvoorbeeld CE-markering of medische claim. Wel staat er op de verpakking vermeld dat ze zijn bedoeld voor civiel gebruik. Je kunt een niet medisch mondmasker bestellen, in de winkel kopen of zelf maken. Een niet medisch mondmasker beschermt niet jouzelf, maar kan wel de mensen die bij je in de buurt komen beschermen. Dan moet je deze wel op de juiste manier dragen én gebruiken. Het dragen van een mondkap Nederland is dus verplicht in openbare ruimten en gelegenheden.

De corona sneltest

Wanneer je denkt in aanraking te zijn geweest met iemand die Corona heeft of wanneer je klachten hebt dan kun je tegenwoordig ook een corona sneltest plannen. Wanneer je een corona sneltest laat uitvoeren ontvang je binnen 15 minuten de uitslag. Deze sneltesten worden uitgevoerd door gecertificeerd én getraind zorgpersoneel. Zo weet je binnen 15 minuten of je wél of géén corona hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *