3 december 2021

Hoe herken je een wiet verslaving?

2 min read

Wiet geeft je een geluksgevoel en je ontspant erdoor. Het begint vaak onschuldig. Samen met een vriend of vriendin een jointje delen om het uit te proberen. Doordat het je zo’n fijn gevoel geeft blijft het al snel niet bij een hijsje. Dit kan oplopen tot meerdere jointjes per dag. Hier lees je hoe je een wiet verslaving kan herkennen.

De effecten

Wat doet wiet eigenlijk met je lichaam en geest? En hoe komt het dat je verslaafd aan wiet raakt? Wiet zorgt er onder andere voor dat je een droge mond krijgt, rode ogen en een verhoogde hartslag krijgt. Ook kan het zorgen voor misselijkheid. Aan de positieve kant kan het roken van wiet zorgen voor een verhoogde creativiteit, minder remmingen, een verhoogde seksdrive, intensere werking van de zintuigen en ontspanning.

Kenmerken van verslaving

Er zijn lichamelijk en psychische kenmerken waaraan je een verslaving kan herkennen. Psychische symptomen van een verslaving kunnen zijn dat je afhankelijk bent van de drug, je obsessief bezig bent met het opnieuw gebruiken van wiet, weinig interesse in de omgeving hebt, problemen hebt met concentreren en met je geheugen. Lichamelijk kenmerken van een verslaving kunnen zijn dat je longklachten krijgt. Ook kan het zijn dat je zonder het blowen niet kan slapen. Ook voel je je ziek als je geen wiet gebruikt.

Mocht je een paar of meerdere van deze symptomen hebben, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Wil je afkicken van wiet? Dan zijn er gelukkig in Nederland verschillende afkickklinieken waar je terecht kan.