17 januari 2022

Hoe je thuis studeert zonder afgeleid te worden

2 min read

Thuis studeren heeft zijn voordelen: het is een comfortabele omgeving met lage druk. Er zijn echter een paar redenen waarom het moeilijk kan zijn om thuis te studeren (vooral als je een thuisstudie en thuisopleiding doet!); met zoveel afleidingen, is het gemakkelijk uit te stellen – als je begint, is het gemakkelijk om van het spoor af te komen.

Thuis, uitstelgedrag en afleiding kan voorkomen dat je bereikt wat je nodig hebt om alles gedaan te krijgen. Tv-kijken, een dutje doen, scrollen door sociale media of andere activiteiten (misschien zelfs je kamer schoonmaken!), zijn grote productiviteit moordenaars die je weghalen van je doel om die opdracht te bestuderen of te voltooien. 

Gelukkig zijn er een paar trucs die u gebruiken om u te helpen productiever te zijn (Bron: https://www.civas.nl). 

1. Studeer op het juiste moment

Elke student heeft zijn of haar eigen dagelijkse hoogte- en dieptepunten. Sommige mensen zijn nachtuilen, terwijl sommige mensen liever in de ochtend leren. Profiteer van het tijdstip van de dag dat je jezelf het meest productief voelt en probeer jezelf niet te dwingen om te studeren wanneer je denkkracht niet op zijn hoogtepunt is. Probeer te studeren wanneer je het meest alert bent, zodat je in staat bent om de informatie die je studeert verwerkt en behoudt.

2. Studiegebied

Of het nu de keukentafel of het bureau in je slaapkamer is, maak een gebied om te studeren dat is de aangewezen studie zone is. Probeer je bed te reserveren om te slapen en vermijd studeren in bed (het kan al te gemakkelijk zijn om een dutje te doen!). Belangrijker nog, houd de studieruimte schoon en georganiseerd, zodat je meer tijd steekt in studeren.

3. Eet goed

Vergeet niet te eten! Je lichaam (en je hersenen) hebben brandstof nodig om in topvorm te blijven. Plus, het is moeilijk om je te concentreren wanneer je maag gromt. Heb gezonde snacks tijdens je studie, maar zorg ervoor dat je ze van tevoren bereid, zodat je niet te veel tijd weg van je werk doorbrengt. Meer tijd weg betekent meer gelegenheid om afgeleid te worden!