17 januari 2022

Plafond tillift: de voordelen op rij

2 min read
ouderenzorg

ouderenzorg

Mobiele tilliften worden al lange tijd ingezet voor transfers van zorgvragers met een beperkte mobiliteit. Deze tilliften maken veel mogelijk maar er kleven ook enkele nadelen aan. Hieronder lees je meer daarover en wordt dieper in gegaan op de voordelen van een alternatief: de plafondlift.

Werken met een mobiele tillift
Het werken met een mobiele tillift kan voor zorgverleners belastend zijn. Allereerst is er het gewicht van de tillift wat bij het manoeuvreren om de nodige fysieke inspanning vraagt. Wanneer deze lift wordt gebruikt in een kleine ruimte of volle kamer is het draaien en keren extra lastig. Hoe meer kracht het kost om de tillift te verplaatsen hoe sneller blessures opgelopen kunnen worden. Bijvoorbeeld aan de nek, schouders of rug.

Lagere fysieke inspanning
Een tillift voor de zorg neemt het fysieke werk van de zorgverlener over. Het is het tilsysteem van deze lift dat het werk van tillen en verplaatsen doet. Zo wordt de fysieke inspanning voor zorgverleners direct een stuk minder. Daarbij wordt de zorgvrager op een veilige en comfortabele manier getild of van de ene plek naar de ander plek gebracht.

Geschikt voor kleinere ruimtes
Nog een groot voordeel van plafondtilliften: er is minder vrij vloeroppervlak nodig. Hierdoor heeft de plafondtillift dan ook minimale invloed op de verdere inrichting van de ruimte. Dit maakt dit type lift heel geschikt om in te zetten in kamers waar de ruimte beperkt is.

Snellere transfers
Een transfer met een plafondtillift maakt het tillen en verplaatsen van een zorgvrager een stuk gemakkelijker. Dit betekent ook dat een transfer met plafondlift sneller uitgevoerd kan worden. In vergelijking met een mobiele tillift kunnen er gemiddeld vier minuten gewonnen worden per transfer. Voor de medewerkers in bijvoorbeeld zorgcentra kan deze tijdwinst echt verschil maken. 

Inzetbaar in meerdere ruimtes
Er zijn vaste plafondliften en flexibele plafondliften. Bij een flexibele plafondlift kan de tilcassette losgekoppeld worden. Dit maakt het verplaatsen van de tilcassette naar een andere ruimte mogelijk. Dit kan een goede oplossing zijn voor instellingen waarbij het niet noodzakelijk is dat iedere kamer altijd over een vaste tilcassette beschikt.

Nadelen
Wat als nadeel gezien kan worden is de vaste plek waarop een plafondlift geïnstalleerd wordt. Zo’n vaste plafondlift is altijd klaar voor gebruik, maar dit systeem is minder flexibel dan de mobiele tillift. Hier kan een flexibele plafondlift uitkomst bieden. Doordat de tilcassette van dit systeem losgekoppeld kan worden, kan deze gebruikt worden in verschillende ruimtes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *