3 december 2021

Rosacea en Couperose, wat is het verschil?

2 min read
vrouw die iets op haar gezicht smeert

Je hebt het misschien wel eens bij iemand gezien, of misschien heb je er zelf last van: rode wangen en neus. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo krijgen mensen hele rode wangen na het sporten of een rode neus als het heel koud is. Ook kan het simpelweg komen door het hebben van een gevoelige huid of een tekort aan vitaminen. Soms gaat deze roodheid verder en zijn er haarvaatjes te zien zijn. De kans is groot dat je dan last hebt van rosacea of couperose. Behandeling hiervan is zeker mogelijk, hierover straks meer.

Beide aandoeningen zorgen voor een chronische roodheid en betrekt zich voornamelijk rond de neus en/of wangen. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee? Het verschil is redelijk subtiel. Waar rosacea vaak gepaard gaat met ontstekingen, zijn bij couperose de haarvaten zichtbaarder. deze vaten zijn zwak en gaan daardoor sneller kapot. Vandaar dat ze relatief goed zichtbaar zijn. 

hand met creme

Hoewel deze aandoeningen chronisch zijn, zijn ze gemakkelijk te behandelen. Bij zowel een rosacea behandeling als een couperose behandeling wordt getracht om de huid zo goed mogelijk te herstellen. Hiervoor zijn verschillende huidproducten ontwikkeld die het probleem ook in de diepere huidlagen aanpakt. Het herstel van de huid zal hierdoor gestimuleerd worden en steviger worden. Het gevolg hiervan is dat de roodheid minder zal worden. 

Nieuwsgierig naar wat een rosecea of couperose behandeling precies is? Of ben je benieuwd of de behandeling vergoed wordt? Raadpleeg een dermatoloog of huidtherapeut, zij kunnen je precies vertellen hoe deze behandelingen in zijn werk gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *