Veelgestelde vragen over hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, daarom de naam hielspoor. Hielspoor heeft verschillende oorzaken. Overbelasting of stress zijn de meest voorkomende oorzaken. Vandaag geven we antwoord op de veelgestelde vragen.

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen en de pijn kan uitstralen naar de achillespees. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.

Kan hielspoor vanzelf genezen?

Veel mensen krijgen te maken met een hielspoor. Ongeveer 10 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van gehad, meer vrouwen dan mannen. Wat goed is om te weten is dat de ergste pijn meestal binnen een maand of 4 vanzelf weer over gaat. Meer dan 80 procent van de mensen met hielspoorklachten is binnen een jaar genezen. Mochten de klachten niet overgaan, kun je een hielspoor behandeling aanvragen.

Oorzaken hielspoor

De meest voorkomende oorzaken zijn dus stress en overbelasting. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Afwijkende voetstand
  • Afwijkend looppatroon
  • Toename van gewicht
  • Te korte kuitspieren
  • Verkeerde schoenen
  • Verkeerde opbouw van sporttraining

Kun je fysiotherapie inschakelen?

Voor de behandeling van hielspoor kun je de hulp inschakelen van een fysiotherapeut. De pezen, botten en spieren worden sterker gemaakt door deze therapeut. Tijdens de fysiotherapie zul je waarschijnlijk speciale oefeningen moeten doen die de kuitspieren, de voetspieren en wellicht zelfs de bovenbeenspieren belasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *