Waarom is een VOG aanvragen nodig?

Het aanvragen van een VOG is bedoeld voor uw (toekomstige) werkgever om te weten of u wel binnen een bepaalde organisatie werkzaam mag zijn. De letters VOG staan voor Verklaring Omtrent Gedrag. In deze verklaring wordt er duidelijk gemaakt of er bezwaar is tegen het feit dat u bent aangenomen om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Bent u bijvoorbeeld in het verleden aangehouden voor fraude, dan is het werken met gevoelige informatie iets wat mogelijk niet mogelijk zou zijn. Dit zal dan ook in de VOG staan. De VOG aanvraag doet u dus pas wanneer de werkgever hierom vraagt. U moet voor deze aanvraag wel betalen. De kosten verschillen bij de type aanvraag. Bent u een vrijwilliger dan bestaat de mogelijkheid er dat u de VOG gratis kan aanvragen.

Hoe moet u de VOG aanvraag doen?

Een VOG aanvragen gebeurt niet perse op een wijze. U kunt namelijk de VOG aanvragen via een link. Dit is de online aanvraag. U kunt de VOG ook schriftelijk aanvragen bij de gemeente. Voor een online aanvraag moet u wachten totdat u een mailbericht krijgt van uw werkgever. In dit bericht is er een speciale code die u bij de aanvraag moet gebruiken. Deze aanvraag scheelt u tijd, omdat de werkgever alles al heeft voorbereid. Nadat u de gegevens heeft gecontroleerd betaald u €33,85 vmet behulp van iDEAL. Wanneer u de aanvraag schriftelijk moet doen, dan ontvangt u een speciaal formulier hiervoor. U stuurt het formulier dan op en betaalt iets meer dan bij een online aanvraag. U betaalt €41,35 om precies te zijn. U kiest bij het aanvragen van een VOG niet zelf hoe u de aanvraag doet. De werkgever geeft dit zelf aan.

Wanneer ontvangt u de VOG?

Een VOG ontvangt u niet meteen. Het duurt 1 tot 4 weken voordat u deze ontvangt. Het fijne hiervan is dat u het niet hoeft op te halen bij de gemeentewinkel. Het wordt namelijk altijd thuis gestuurd. U bent hierna wel zelf verantwoordelijk voor het verzenden van de VOG naar de werkgever. Dit kunt u meestal online doen, maar hierover zal de werkgever meer duidelijkheid over geven. Is de VOG negatief dan kunt u hoogstwaarschijnlijk niet voor de werkgever werken. Bij een positieve VOG dan zal u hier geen problemen mee hebben. Vaak zal een werkgever ook wachten totdat ze de VOG ontvangen voordat zij u aan de werkzaamheden laten beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *